Ritueelbegeleiding

Het is nog vrij nieuw, ritueelbegeleiding. Er gaan steeds meer mensen niet (meer) naar de kerk of hebben minder houvast aan een geloof. Er is echter wel behoefte aan zingeving, betekenis geven, rond maken wat afgerond moet/mag worden. Ritueelbegeleiding voorziet in deze behoefte. Als ritueelbegeleider ondersteun ik de inhoudelijke kant, ik geef vorm aan een ceremonie, samen met jou. Dit kan bij een afscheid door overlijden van een dierbare, maar ook bij een ander soort afscheid, zoals een (echt)scheiding of een verlies van een baan of lichaamsfunctie. Ook bij verhuizing, afscheid nemen van een thuis of emigreren kan een ritueel helpend zijn.

Wil je meer weten over ritueelbegeleiding. Ik ben lid van de Landelijke Beroepsvereniging van Ritueelbegeleiders de LBvR. Op onze site staat het een en ander uitgelegd over ritueelbegeleiding https://www.lbvr.nl/. Er is ook een filmpje (2.02 min) waarin je mooi kunt zien wat een ritueelbegeleiding doet. Klik hier voor het filmpje.    

 

 

 

 

 

Goed afscheid nemen

We beleven nu een tijd van veel onzekerheden. Juist nu er in deze tijd iemand overlijdt, is stilstaan bij de overledene belangrijk. Op die manier doe je recht aan het leven dat jouw dierbare heeft geleefd en kun je als nabestaande(n) stilstaan bij deze persoon. Een passende afscheidsdienst, ook al is deze in (heel) kleine kring helpt om het rouwproces goed te beginnen. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om de grotere sociale cirkel mee te laten doen op afstand. Je kunt bijvoorbeeld een theelichtje meesturen met de rouwkaart en alle mensen vragen dit lichtje te branden op hetzelfde moment als de afscheidsdienst. Een foto delen via whatsapp of mail naar de direct betrokkenen geeft erkenning van verdriet aan beide kanten en creëert verbondenheid, die juist nu zo gewenst is.

 

Symbool - ritueel

Een afscheidsdienst met een symbool en/of een ritueel kan je helpen. Op een later moment kun je het symbool of ritueel gebruiken bij een grotere samenkomst met familie en vrienden. Bijvoorbeeld de klompen van opa die zo graag buiten was. Deze kun je op de kist leggen en later weer gebruiken bij een grotere samenkomst. Zo kun je wat eerst noodgedwongen klein gehouden moest worden groter neerzetten, zodat jij en jouw dierbare zich omhuld voelen. De omstandigheden zijn nu anders dan voor het virus, maar je kunt wel degelijk goed, mooi, zinvol en waardig afscheid nemen. Het geeft een beter vertrekpunt in rouw. – in het rouwproces.

 

Ritueelbegeleiding

In Nederland zijn veel ritueelbegeleiders die hun vak verstaan en hierin kunnen begeleiden. Ik ben opgeleid als ritueelbegeleider, omdat ik mensen graag steun in wat vaak het allermoeilijkste proces is, een mens loslaten en laten verhuizen naar alleen je hart. Hoe groot of hoe klein het afscheid ook is, ik kan er voor je zijn. Misschien moet je nu kiezen voor een klein afscheid in besloten kring maar zou je later ook in grotere kring jouw dierbare willen gedenken. Dit kan door bijvoorbeeld een herdenking. Ik steun je met mijn kennis en ervaring en kan het één met het ander verbinden. Het betrekken van een nabestaande met dementie bij het afscheid neem ik mee in mijn begeleiding. Ik ben lid van de landelijke beroepsvereniging: https://www.lbvr.nl. De families die ik begeleid in de laatste fase van een naaste komen uit de regio Someren-Helmond-Deurne-Eindhoven-Weert.

 

Een eerste gesprek is kosteloos, omdat ik het belangrijk vind dat we samen een klik hebben.